sogbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat ankara güneş enerjisi juul iqos iluma
Kahve Kitap

MEMURUN DERGİLERDE MAKALE YAZMASI VEYA KÖŞE YAZARLIĞI YAPMASI?

YAŞAM 08.12.2013 - 00:34, Güncelleme: 26.12.2020 - 09:55
 

MEMURUN DERGİLERDE MAKALE YAZMASI VEYA KÖŞE YAZARLIĞI YAPMASI?

Bu sorunun da hukuki boyutu kitap yazmanın aynısı gibidir.

Memurların telif ücreti karşılığında bir dergide makalesinin yayımlanmasının bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak hem dergide hem de bir gazetede köşe yazarlığıyapacak memurların şu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 15. Maddesinde basına bilgi ve demeç verme yasağı düzenlenmiştir. Bu madde de, devlet memurlarının "kamu görevleri hakkında" basına bilgi ve demeç vereceğidüzenlenmiştir. Bu madde, memurların yürütmekte oldukları bir dosyayla ilgili bilgi vermeyeceklerianlamına gelmektedir. Örneğin belediyedeki bir mühendis, önünde olan bir şartnameye dair birdeğerlendirme yazısı yazamaz. Yine bir okul müdürü yürütmekte olduğu bir göreve ilişkin olarak basındaçıkan haberle ilgili direkt olarak basına açıklama yapamaz. Ancak bu kişiler yürütmekte oldukları bir konuya ilişkin olmayan konulara ilişkin değerlendirme yapabilirler.  Yine makale yazımında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu siyaset yasağıdır. 657 sayılı Kanunun 7. maddesinde memurun herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmasını yasaklamış ve "hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde" bulunamayacakları ve bu eylemlere katılamayacaklarını hüküm altına almıştır. Bu nedenle, bir memur yapılan bir düzenlemeyi sadece teknik olarak açıklamalı, düzenlemenin siyasi boyutu var ise bu konuya değinmemelidir. Aksi halde kişi hakkında disiplin cezası açılabilir. memurlar.net
Bu sorunun da hukuki boyutu kitap yazmanın aynısı gibidir.

Memurların telif ücreti karşılığında bir dergide makalesinin yayımlanmasının bir sakıncası bulunmamaktadır.

Ancak hem dergide hem de bir gazetede köşe yazarlığıyapacak memurların şu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun 15. Maddesinde basına bilgi ve demeç verme yasağı düzenlenmiştir. Bu madde de, devlet memurlarının "kamu görevleri hakkında" basına bilgi ve demeç vereceğidüzenlenmiştir. Bu madde, memurların yürütmekte oldukları bir dosyayla ilgili bilgi vermeyeceklerianlamına gelmektedir. Örneğin belediyedeki bir mühendis, önünde olan bir şartnameye dair birdeğerlendirme yazısı yazamaz. Yine bir okul müdürü yürütmekte olduğu bir göreve ilişkin olarak basındaçıkan haberle ilgili direkt olarak basına açıklama yapamaz. Ancak bu kişiler yürütmekte oldukları bir konuya ilişkin olmayan konulara ilişkin değerlendirme yapabilirler. 

Yine makale yazımında bir diğer dikkat edilmesi gereken konu siyaset yasağıdır. 657 sayılı Kanunun 7. maddesinde memurun herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmasını yasaklamış ve "hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde" bulunamayacakları ve bu eylemlere katılamayacaklarını hüküm altına almıştır. Bu nedenle, bir memur yapılan bir düzenlemeyi sadece teknik olarak açıklamalı, düzenlemenin siyasi boyutu var ise bu konuya değinmemelidir. Aksi halde kişi hakkında disiplin cezası açılabilir.


memurlar.net

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve adanagundemi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.