SÖZLÜ'YE BİR TEPKİ DE ÖĞ-DER'DEN

 

MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü, dinine uygun kıyafeti giydiği ve bu şekilde olmayı savunduğu için İstiklal Mahkemelerince idam edilen İskilipli Atıf Hoca'yı edep ve terbiye ile bağdaşmayacak şekilde eleştirerek;"Milli mücadele döneminde de bu millet gevşek din adamları görmüştür. Şeyh Saidleri, Seyit Rızaları, işbirlikçi İskilipli Atıf Hocaları görmüştür. Onlar gibi kalleş ve kancık ruhlu olmayın. Atatürk'ün arkasında olup milli mücadele için Anadolu'yu adım adım arşınlayan ve camilerde hutbe okuyan İslam alimi, İstiklal Marşı'mızın şairi Mehmet Akif'i kendinize örnek alın" dedi.

Bu konuşma ancak tarihinden habersiz cahil bir kişinin yapabileceği bir konuşmadır. Gevşeklikle itham ettiği İskilipli Atıf Hoca inandığı değerler uğruna hiç çekinmeden şahadet şerbetini içmiştir. Üç dört gün içinde yargılanıp idam edilen İskilipli Atıf Efendi bir devrin din mazlumu ve özgürlük mücadelesinin bayrağı olmuş bir isimdi. İnandığı değerleri sonuna kadar savunan Atıf Efendi Batı’nın bilimini almanın bir sakıncasının olmadığını, yaşam biçimini benimsemenin ise, Müslüman’ı  küfre götüreceğini belirtmiş bir şahsiyetti.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgallerle başlayan Milli Mücadele hareketine gazete ve dergilerde çıkan makaleleriyle destek veren İskilipli Atıf Hoca, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yazılarında, Batılılaşma illetine tutulmuş birçok yazarı tenkit eden makaleler kaleme almıştır. Yazıları  ve eserleri incelendiğinde Doğu ve Batı’da yazılan eserlere vâkıf oluşu rahatlıkla anlaşılmaktadır. “Kültürel olarak Batılılaşma” taraftarı fikirlere şiddetle muhalefet eden İskilipli Atıf Efendi, 1923 yılında yayınladığı “Tesettür-ü Şer’i” (dini örtünme) ve 1924’de neşrettiği “Din-i İslam’da Men-i Müskirat” (İslam’da içki yasağı) adlı eserleri ile “Atıf Efendi Kütüphanesi Neşriyatından” adıyla yeni bir serinin telifine başlamıştı. Bu seriyi 10 sene içerisinde 50 kitaba ulaştırma azmindeydi. Üçüncü eser “Frenk Mukallitliği (batı taklitçiliği) ve Şapka”dır. Bu kitabı yayınladıktan bir buçuk yıl sonra tutuklanmış ve daha sonra uydurulan başka suçlar da sebep gösterilerek 4 Şubat 1926’da idam edilmiştir.

Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü İskilipli Atıf Hoca’ya hakaretinden dolayı kınıyor,  kendisini derhal bu merhumun ruhaniyetinden ve sevenlerinden özür dilemeye davet ediyoruz. Başta İskilipli Atıf hoca olmak üzere, İslam uğruna, vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor, Allah'tan rahmet diliyoruz.

Hamdi SÜRÜCÜ
ÖĞ-DER GENEL BAŞKANI