Tarım alanlarını imara açmayın!

 

Dünyanın batılılaşmış ülkelerinin, gelecekte suyun, toprağın, gıdanın stratejik önemi olduğunu bildiklerinden topraklarını sonuna kadar koruduklarını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir, “ülkemizde ise 5403 sayılı Toprak Koruma Yasası var. Ama maalesef bu yasa bize göre düzgün işleyen bir yasa değil” dedi.

5403 sayılı yasanı, illerde Toprak Kuruma Kurulu oluşturulmasını emrettiğini belirten Karademir, şöyle konuştu;

“ Toprak Koruma Kurulu Başkanlığını İllerde Valiler yapmaktadır. Kurul Başkanı Vali iken, Kurullarda 657’ye tabi memur arkadaşlarımız görev yapmaktadır. Kurullardaki memurlar maalesef Valilerin iradesi dışında bir karar alamıyor. Toprak Koruma Kurulunun gerçekten özerk,  ağırlıklı olarak daha bağımsız kişilerden oluşturulması gerektiğine inanıyoruz”

Türkiye’de 25 Milyon Hektar Adana’da ise 539 bin hektar tarım toprağı olduğunu kaydeden Karademir, “Ülkemizdeki  25 milyon Hektar tarım toprağının tamamının mutlak suretle özbe öz korunması gerekiyor.   Son yıllardaki Tarım Toprağı kaybımız  1.1 milyon hektara denk gelir. Bu gerçekten ülke adına çocuklarımız adına torunlarımız adına acı veren bur durumdur” dedi.

YEREL YÖNETİCİLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Tarım toprağının amaç dışı kullanımının engellenmesi konusunda Yerel Yöneticilere büyük görevler düştüğünü kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir şuyle konuştu;

“ Yerel Yönetimlere düşen görev mutlak surette imara açacakları yerin öncelikli olarak Ziraat Mühendisleri gibi Ziraat Fakültesi Toprak bölümü gibi konusunda uzman kuruluşlarca  bağlayıcı görüşleri alması gerekiyor. Bununla birlikte birinci sınıftan 7. Sınıfa kadar tarım arazisi var. Elbette bazı yerler turizme, sanayiye açılacak Ama bunları da konusunda uzman kuruluşlardan alınacak görüşlerle tespit edilmesi gerekiyor. Buna kentimizden güzel bir örnek verebiliriz. Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) verimli topraklar yerine 6—7. Tarım arazisi toprak olarak belirlenen yerde yapılmış olması bizim için sevindiricidir. Biz bu tür sanayi bölgelerinin bu tür topraklarda kurulmasını destekliyoruz.  Ayrıca İmarın ovaya verilmemesini istiyoruz. Adana’nın Kuzeyinde Kuzeybatısında imara açılabilecek tarım arazisi olmayan çok alan var. Bu konuda Yerel yöneticilerin duyarlı olmasını istiyoruz”


Murat BERHUN - SON NOKTA GAZETESİ