Özalp'tan meslektaşlarına Hijyen çağrısı

MURAT BERHUN- SON NOKTA GAZETESİ
Özalp  “Gıda üretim ve perakende iş yerleri ile güzellik ve saç bakım hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanların, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleri olarak bilinen uygulamaya esas teşkil eden maddelerinde yapılan değişiklikle belirli zamanlarda yaptırılması gereken portör muayeneleri veya tetkikleri yapılmayıp bunun yerine sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müştereken çıkarmış olduğu Hijyen Eğitim Yönetmeliği kapsamında kurs bitirme belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir” dedi.

 

HİJYEN EĞİTİMİNE MUTLAKA KATILIN

 

Meslektaşlarının da mutlaka 5 Temmuz tarihine kadar başvurarak Hijyen eğitimine katılmalarını isteyen Özalp, bu eğitimin ilgili herkes tarafından alınması konusunda uyararak şunları söyledi;

 

“İlgililer 5 Temmuz 2014 tarihine kadar, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinden, mesleki eğitim merkezlerinden, turizm eğitim merkezlerinden ve olgunlaşma enstitülerinden hijyen belgelerini almaları gerekmektedir. Bu yapılmazsa 5 Temmuz 2014 tarihinden sonra yapılacak denetimlerde, çalışanlarına hijyen eğitim belgesini aldırmayıp bu tarihten sonra belge almamış kişileri çalıştıran iş yerleri hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre eğitim almamış her bir çalışan için ayrı ayrı değerlendirilerek çalışan kişi başı 250 ile 1.000 TL idari para cezası uygulanacaktır. Yönetmelik kapsamındaki işkollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlarımız ile çalışanlarının bu eğitimleri almak üzere halk Eğitim merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir”

 

SÜT FİYATI YETERSİZ

 

Yoğurtçular – Sütçüler- Peynirciler ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Memduh Özalp, insanların yeterli ve dengeli beslenmesinde, hayvansal kaynaklı gıdaların önem arz ettiğini, buna rağmen Türkiye'de süt tüketiminin dünya ölçeğine göre çok yetersiz, fiyatının da çok düşük kaldığını ileri sürdü.  Dünyada yıllık süt tüketimi 750 milyon ton iken, Türkiye'de ancak 24 milyon ton civarında olduğunu belirten Özalp, "Kişi başına yıllık süt tüketimi ülkemizde 23 litre iken, Finlandiya'da 170, İspanya'da 135, İngiltere'de 125 litredir. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 70'i seyyar esnafımız tarafından tüketiciye çiğ süt olarak ulaştırılıyor" diye konuştu. Özalp, sütçü esnafının en önemli sorunlarının başında yüksek yem fiyatları, düşük süt fiyatı, pazarlama, tüketim azlığı, açıkta satılan sütlere gereken ilgi ve güvenin gösterilmemesinin geldiğini kaydetti. Sütün özellikle çocukların sağlıklı büyümesinde önemli yararları olduğunu belirten Özalp, her geçen gün artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte ve sütün kaynağı olan hayvancılığa gereken önemin verilmesinin önemli olduğunu kaydetti.